I våra moderna tider kan man ta hjälp med mycket, mer än vad man kanske kan tro vid första anblick, och det behöver inte heller vara särskilt dyrt.

 

fönster hus vittEn sak som man kan ta hjälp med, och som inte alls behöver bli vare sig dyrt eller krångligt, är att frakta hem skrymmande möbler med exempelvis bil, båt eller lastbil. Det gör saker så mycket smidigare, för alla har inte bil, alla har inte lastvagn och dessutom så har inte alla ens körkort. Om du hittar en möbel, låt säga ett vackert linneskåp på en utlandsresa, eller kanske ett antikt skrivbord på en affär men inte har möjlighet att själv köra hem denna, då är det smartaste att faktiskt anlita frakt direkt hem till ditt hem. Detta kan bokas här bland annat.

Annat som är lättare än lättast att ta hjälp med, och som till råga på allt är avdragsgillt, är de hushållsnära tjänster som rutavdraget handlar om. RUT står för rengöring, underhåll och tvätt och ger köparen rätt att göra avdrag på särskilda tjänster. Nu har nämligen också Riksdagen beslutat att utöka antalet tjänster i denna subventionering, vilket att fler tjänster blir skatteavdragsgilla. De nya tjänsterna som ingår är flyttjänster och enklare IT-tjänster. Om detta skrivs det om i bland annat Expressen i dag. För den som ska flytta kommer säkerligen denna reform väl till pass, i de nya reglerna ingår detta i avdraget:

  • Flytt av bohag mellan bostäder.
  • Flytt av bohag till och från magasinering, förutsatt att magasineringen sker under en kortare period och ingår som ett led i flytten.
  • Packning och uppackning.
  • Lastning, lossning eller annat iordningställande för transport.
  • Arbetstiden för transporten.

Detta ger och ger inte, rätt till rutavdrag

FriggebodMen det som är värt att tänka på är att kostnader för bland annat flyttbil, drivmedel och eventuell hyra av magasin inte ger rätt till något rutavdrag. Det gör att man bör förvissa sig om att redovisa arbetskostnaden för sig själv när man tar med flyttfirmans faktura i sin deklaration. På Skatteverket beskrivs alla de nya tjänsterna mer noggrant och det är alltså även trädgårdstjänster och IT-tjänster som man nu kan ta hjälp med och sedan göra avdrag för i deklarationen. Bland de trädgårdstjänster som ingår i den nya rätten till avdrag är beskärning, fällning och borttagning av träd och buskar, röjning av sly, stubbfräsning och vedkapning, kompostering och ihopsamling av trädgårdsavfall inför bortforsling. Dessutom ingår återställande av mark efter att just träd och buskar tagits bort. Men däremot ingår inte själva bortforslingen eller hantering av trädgårdsavfall utanför tomten, och inte heller plantering av nya träd och växter. För mer inför är det smart att gå in på Skatteverket och ta sig en titt, dessutom kan man alltid fråga om man är osäker på hur läget är.

Sveriges Radio Nyheter rapporteras det även där om reformeringen av rutavdraget, ett avdrag som snart fyller ett decennium. Moderniseringen av avdraget har inte bara gjort så att fler tjänster innefattas i rut men även så att maxbeloppet för avdrag har halverats, från 50 000 kronor ner till 25 000. Om man inte är över 65 år vill säga, vid den åldern är det fortfarande samma belopp som gäller för avdrag.