Många svenskar idag ser begravningen som en omständlig ceremoni. Den rent religiösa poängen har tappat sin udd och allt fler väljer så kallade ”direktare”. Ändå är det många som ångrar sig efteråt och känner skuld och dåligt samvete för att man inte tog sig tid och bekostade en riktig begravning.

Många som vänder sig till en begravningsbyrå tänker sig att begravningen ska skötas snabbt och enkelt och helst så billigt som möjligt. Även om det går att få ner priserna mycket är det värt att tänka till extra innan man tar några förhastade slutsatser. En begravningsceremoni är inte nödvändigtvis en religiös tradition, utan något som man kan återfinna i människans långa och komplicerade historia. Det är viktigt både för en själv och för andra i ens närhet att se till att det ges tid och omsorg till begravningen; det är sista chansen att ta ordentligt farväl.

Kremering eller kistsänkning

Anledningen till att många väljer så kallde ”direktare”, det vill säga, kremering utan ceremoni innan, är på grund av tidsbrist. Tyvärr är det sedan många som mår dåligt över beslutet, eftersom ceremonin i sig är mer än religiöst betyngd. Begravningen har man får att träffa gemensamma bekanta till den avlidna, och det är ett tillfälle att ta ordentligt farväl. Ur psykologisk synpunkt är det förstås det bästa alternativet.

Det finns en mycket spänd debatt kring frågan om det är så att vi tappat respekten för de döda när vi gör så kallade ”direktare”. Men faktum är att frågan egentligen borde handla om de anhöriga. Det är nämligen de anhöriga som ska leva med sorgen sedan, och det är kanske framför allt för de anhörigas fortsatta sorgearbete som begravningen är viktig.

Tiden mellan dödsfall och begravning är redan lång i Sverige om man jämför med andra länder. Nu tenderar tiden dras ut ännu mer, enligt nyligen framtagen statistik. Frågan är hur vi ska tolka siffrorna. Det är viktigt att ta sig tid och planera när det ska bli begravning. Det är nämligen mycket viktigt att som anhörig inte plötsligt drabbas av ångest för att man inte gjorde tillräckligt för att hedra den bortgångna. Senare kan man drabbas av stora skamkänslor för att man helt enkelt inte tog sig tid.