Alldeles oavsett vad en har för livsstil är det både viktigt och nödvändigt att kunna ett och annat om sin ekonomi. I detta ingår dels en hel del termer som kanske bör läsas på för att förstås men även regler kring både lån och fakturor, skulder och påminnelser. Kanske särskilt viktigt är det att detta lärs ut tidigt, för kunskaper som detta är en bra grund att ha när man tar sig ut i arbetslivet. Som tur är visar det sig att svenskar kan ganska mycket om just grundläggande privatekonomi.

pengar (2)I Dagens Industri kan man läsa det fantastiska, att svenskar, tillsammans med norrmän och danskar visserligen, har högst kunskaper i världen om grundläggande privatekonomi. I nyheten skrivs det att det är en ny global ranking som testat invånares baskunskaper kring ränta, inflation och risk bland annat. Hela 150 000 personer har deltagit i studien och det är människor från hela 144 olika länder. Längre ner på listan, på en 14e-plats kommer USA.

En hel del om privatekonomi man lära sig mer om på Hallå Konsument, om man känner att man inte kan tillräckligt. På denna oberoende sajt tas det upp vad som händer om man inte kan betala en räkning eller fordran i tid, då måste man nämligen agera fort:

  • Kontakta fordringsägarna, det vill säga dem du är skyldig pengar för att få koll på hur stora skulder du har. Berätta för dem om din situation.
  • Betala dina skulder så fort du kan, för att inte riskera att få en betalningsanmärkning.
  • Protestera om du tycker att kravet på att du ska betala är fel. Gör det skriftligt och förklara varför du tycker att kravet är fel. Spara en kopia på din protest.

Källa: Hallå Konsument

Läs på för att lära dig mer om ekonomi

oroad stressad kvinnaInnan man tar ett lån, utesluter något är det bra att som sagt läsa vidare och känna sig trygg med sina kunskaper i ämnet, som när det kommer till sms-lån till exempel. Men även andra lån och villkor för dessa. Främst kanske det är allra viktigast att skaffa sig en enhetlig och fullständig överblick över sin egen ekonomi samt försöka spara pengar när man så kan.

De viktigaste räkningarna, som man alltid ska prioritera om man nu bara kan betala av några och inte alla, är hyra, el och hemförsäkring. Annars kan man riskera att bli vräkt, få elen avstängd eller helt enkelt inte få hjälp om olyckan skulle råka vara framme. Men för att slippa välja mellan vilka räkningar som man ska betala är det kanske rimligt att se till att inte leva över sina inkomster.

I Expressen tipsar Lyxfällans egna expert på hur man blir ekonomiskt framgångsrik. Enligt honom handlar det om att göra en budget där man först och främst listar alla inkomster, kartlägger sina utgifter, listar skulder och tillgångar och sedan fördelar månadsinkomsten efterskatt i dessa olika kategorier – för att se hur mycket det blir kvar i slutändan att spara. Han rekommenderar vidare att ha två till tre månadslöner i buffert, något som kanske är lättare för vissa att spara ihop till en andra, men ett bra mål att ha trots allt. Rensa band försäkringar och prenumerationer titt som tätt och sälj av saker du inte använder eller behöver.