Att segla med småbarn kan vara en härlig upplevelse för hela familjen, men det kräver förberedelser och smarta föremål för att underlätta livet på sjön.

Kombinationen segelbåt och småbarn är för många en omöjlighet. Det är ett vanligt missförstånd att tro att segling på öppet hav inte går att genomföra med småbarn på båten. Att segla med barn är en berikande upplevelse för både de vuxna och barnen. Det finns flera exempel på familjer som seglar jorden runt under flera års tid med småbarn. Det gäller såklart att planera väl och anpassa utrustningen och maten efter hela besättningens behov. Onekligen finns det mycket att tänka på när det är barn på båten, framför allt vid längre seglatser. Med rätt utrustning kommer seglingen att bli ett härlig upplevelse för både stora och små.

Rätt sorts utrustning

Planering och utrustning är A och O. Utgå alltid från båtens besättning och anpassa utrustningen efter särskilda behov. Om en del av besättningen utgörs av barn måste utrustningen anpassas. Det innebär dock inte att det krävs helt ny utrustning för att småbarn är ombord. Snarare gäller det att förutse händelser och fundera på vilka saker som underlättar för besättningen. Ett exempel är en resepotta som barnen kan använda på sjön. Toalettbesök är alltid svårare på sjön än på land. Detta gäller framför allt för småbarn. En smidig resepotta, som även har en toalettsits, underlättar både för barn och deras föräldrar. Oavsett besättningsuppsättning krävs det såklart även att båten är utrustad med nödvändig säkerhetsutrustning som exempelvis en satellittelefon och en livflotte.

Mediciner och vaccinationer

Ute på öppet vatten är det långt till närmaste apotek och sjukhus. Se därför till att förberedda med ett reseapotek och eventuella vaccinationer innan seglatsens början. På Vårdguiden kan du läsa om vad som är viktigt att tänka när du reser med småbarn.

Aktiviteter och leksaker

Med småbarn på segelbåten är det viktigt att ha tydliga regler för en trevlig och säker seglats. Förbered leksaker och aktiviteter som passar på en båt, exempelvis pysselböcker och kortspel. Barnen kommer att spendera många timmar, ibland dagar, i sträck ute på sjön och därför är det viktigt att de har saker att göra.