Vad har Apple egentligen medvetet gjort med äldre iPhones, som får användare att rasa och lämna in gruppstämningar?

Det är mycket bättre för din plånbok – och för miljön, att reparera mobilen i stället för att köpa en ny när den du har går sönder. På https://www.appfix.se/ i Borås ser de till att det går fort och enkelt. Det gör att du kan använda din mobil mycket längre utan att behöva kassera den när batteriet går sönder eller skärmen spräcks.

Samtidigt kan man ibland bli sugen på att köpa just en helt ny iPhone, kanske en som har en skärmbaserad fingeravtrycksläsare. En sådan telefon spås komma under 2021, i alla fall om man får tro denna artikel som går att hitta här.

Äldre iPhones och batteritiden

I en artikel i MacWorld går det samtidigt att läsa om hur Apple nu återigen stäms för sänkt hastighet i äldre iPhone. I samma nyhet skrivs det att Apple gör äldre modeller av iPhone långsammare i syfte att förlänga batteritiden, något som bara gjort folk mer irriterade och stämningarna mot mobiljätten har rasat in den senaste tiden.

I samma artikel nämns det att det är hela 18 personer som tillsammans har lämnat in en stämning, en så kallad gruppstämning, mot Apple. De menar att den stora teknikjätten har ägnat sig åt ett stort konsumentbedrägeri, ja till och med det största konsumentbedrägeriet i historien. Under 2017 sänkte Apple medvetet processorhastigheten i äldre modeller av iPhone, detta för att man menar att den långsammare hastigheten förlänger batteritiden, vilket bådar för att enheterna de facto får ett längre liv. Men enligt flera kritiker handlar det snarare om något helt annat – nämligen att lura kunder till att satsa på en helt ny telefon från samma företag, som går snabbare och är dyrare. Det i sin tur gör att Apple tjänar pengar.

Sedan 2017 har faktiskt företaget fått in hela 60 stämningar mot sig, och detta rörande den medvetet försämrade processortekniken. Nu kan man dock som användare själv välja om man vill ha maximal hastighet eller en mobil med längre batteritid, på sin egen iPhone.

Mer om Apple och iPhone går det att läsa om här i Computer Sweden.