Vad innebär egentligen förslaget om den nya kemikalieskatten som progageras i regeringen? Och varför är det så många i elektronikbranschen som är emot den? Hur kan vi få till så att tillverkning av elektronikvaror inte innefattar gifter eller andra farliga ämnen?

pexels-photo-132589-largeDe flesta av oss är beroende av våra mobiler och en massa annan smart teknik vi använder i vår vardag. Många av oss köper dessutom nya elektroniska prylar ganska ofta och kastar de gamla som blivit daterade eller gått sönder. Men ibland behöver en inte köpa den allra nyaste modellen för att ändå ha en perfekt fungerande pryl, det är dessutom miljövänligt med andrahands mobiler, för det tar på miljön att tillverka nya.

Vad innebär en kemikalieskatt?

En kemikalieskatt är nu på tapeten som ett förslag från den sittande regeringen i Rosenbad, detta enligt en artikel i Aftonbladet. Detta skulle innebära att en skatt införs på datorer, telefoner, vitvaror och tv-apparater. Syftet är att skapa en giftfri miljö i vardagen. Det är de som yrkesmässigt tillverkar eller importerar elektroniska varor med vissa hälsofarliga ämnen i sig som får betala denna strafskatt. De som står bakom förslaget, däribland finansmarknadsminister Per Bolund, menar att detta i förlängningen kommer leda till att tillverkare måste börja testa nya produkter och material. Kanske kan Sverige till och med bli ett slags föregångsland för uppfinningsrikedom och nytänkande i dessa led, menar man från regeringshållet. Mer om detta finns även att läsa om i Dagens Nyheter.

Problemet med förslaget enligt elektronikbranschen

Samtidigt rasar branschen mot skatteförslaget och menar att detta skulle slå hårt mot svenska företag och elektronikhandeln specifikt. På IDG rapporteras det att inte bara en hel massa företag och näringslivstoppar är negativa till avgiften, även branschorganisationen ställer sig upp och protesterar. Många menar att giftiga och farliga kemikalier i stället ska förbjudas på EU-nivå, inte på nationell basis. Först då kan hela branschen följa efter. Annars kommer konsumenterna bara att börja köpa samma produkter från utländska företag som utan skatten kan erbjuda billigare pris på samma produkter.

Vi får se hur det hela slutar och om parterna kan mötas och jobba på en kompromiss eller en godtagbar medelväg. Alla vill ha en god miljö samtidigt som svenska företag fortsättningsvis ska gå med vinst bland svenska konsumenter.