Trots att dagens smarta mobiltelefon inte funnits i mer än drygt 10 år är den en självklar del i de flesta människors liv. Nu varnar forskare för att mobilberoende kan få allvarliga konsekvenser.

Även om mobilen kan skapa ett beroende så för den också med sig många fördelar. Exempelvis går den att använda för att göra bankärenden och logga in hos företag och myndigheter via Bankid. Den kan också användas för att lyssna till en ljudbok eller öva på en språkkurs. I en nödsituation kan en mobil vara avgörande för att kunna ringa efter hjälp. Se därför till att alltid ha din mobil laddad när du ger dig ut på en längre vandring eller är långt från en stad. Ta med en extra powerbank om du inte har tillgång till eluttag på lång tid. Hos Batteriexperten kan du få tag på powerbanks och andra tillbehör till din mobiltelefon.

Effekter av mobilberoende

Att använda mobilen för att göra bankärenden eller se ut rätt väg på en karta via mobilens gps leder självklart inte till mobilberoende. Däremot är ständigt scrollande på sociala medier eller youtube-klipp och allmänt slösurfande inte bra i för stor mängd. Den mänskliga hjärnan är efter tusentals års evolution anpassad till ett liv i rörelse och till riktiga sociala kontakter med andra människor. Mobilen riskerar att minska mänsklig kontakt och ökar stillasittandet. Dessutom leder mobilberoende till att koncentrationsförmågan minskar och därmed inlärningsförmågan.

Tips för att minska mobilanvändandet

Sätt en gräns för hur många timmar per dag du får använda mobilen. Två timmar är ett bra riktmärke men om du tycker att det är svårt kan du börja med tre eller fyra timmar för att sedan trappa ner ytterligare. Idag finns det hjälpmedel i telefonen som mäter skärmtiden. Ett annat effektivt sätt är att ställa in mobilen i svartvit färg för att göra den mindre lockande. Många sover sämre med mobilen i sovrummet. Använd därför en vanlig väckarklocka i sovrummet och lägg mobilen i ljudlöst läge i ett annat rum.