Det börjar lacka mot jul och nyår. Tänker du, liksom många andra i Sverige skicka julkort?

Det är snart jul och många tänker skicka julkort till nära och kära. Vad finns det att tänka på då? Jo, kanske att korten du ska skicka kan få motiv som du själv väljer, till exempel på dina barn, ett husdjur eller bara en landskapsbild du själv valt ut eller tagit. På äkta fotopapper blir det extra fint.

När du ska skicka julkort

Andra saker att tänka på är denna brevbärares tips i Expressen. Det är bland annat att skriva personens hela namn, inga förkortningar eller smeknamn, hela postnumret som består av fem siffror samt kontrollera att adressen verkligen stämmer. Skriv alltid adressen i nedre högra hörnet, inte i det vänstra eller mitt på. Sätt sedan frimärke i det övre högra hörnet, ovanför adressraderna. Avsändare får gärna skrivas i övre vänstra hörnet på kuvertets baksida, men glöm inte att kryssa över.

Tänk även på detta:

Till jul är det många som kostar på sig röda kuvert, och det är ju väldigt fint men det är helt förkastligt för våra maskiner som då inte kan läsa den orangea sorteringskoden – Bosse Andersson till Expressen

Datum att komma ihåg för brevskickning

De viktigaste datumen för dig som ska skicka paket och julkort under 2018 är de som går att läsa på Dagens Nyheter, nämligen senast 14 december för brev med julfrimärke som läggs på vanlig brevlåda, 16 december för brev med julfrimärke som läggs på räd julkortsbrevlåda, 19 december för brev och paket med inrikes frimärke.

Redan nu vädjar Postnord om hjälp inför jul i vad det går att läsa i SVT, så se till att skicka och hämta ut i rätt tid.