Inom en rätt snar framtid hoppas man på att vi inte har några dieselbilar i Stockholms innerstad. För att införliva den här framtidsvisionen ber Trafikborgarrådet alla nya bilköpare att satsa på en elbil eller en miljövänlig laddhybrid.

8424058-electric-car

Trafikborgarrådet har satt upp ett mål om att alla dieselbilar ska bort från Stockholms innerstad, skriver Mestmotor. Än så länge kan man inte förbjuda dieselbilar i innerstaden, som man till exempel har gjort i Paris. Men han rekommenderar nu i alla fall stockholmarna att köpa elbil och han hoppas på att alla dieselbilar kan vara borta från innerstan år 2030. De stockholmare som av olika anledningar inte kan köpa en elbil värnar han till om att köpa en miljövänlig laddhybrid. Andelen dieselbilar i Sverige har faktiskt minskat sedan ett par år tillbaka, men över hälften av de nya bilar som säljs i Sverige är fortfarande dieselbilar.

Lite dyrare än diesel

I framtiden kommer förmodligen alla bilköpare välja en elbil framför en dieselbil men i dagsläget ser det ut så att elbilar oftast är mycket dyrare och kräver ett större köp. Det är dessutom så att det inte finns tillräckligt med laddningsstationer, speciellt för dem som bor en bit utanför stan. Dessa faktorer gör självklart att det blir lite knepigare att välja en elbil och att många lite tar den enkla vägen ut och tänker på plånbok och effektivitet framför miljön.

Köp en begagnat

För att ändå kunna köpa en elbil och bidra till Trafikborgarrådets framtidsvy och kanske värna lite om klimatet, kan man satsa på en begagnad elbil. Den här kan man exempelvis hitta på nya webbplatsen för Bilweb och om man köper en begagnad elbil kommer man förhoppningsvis lite billigare undan. Men innan man köper bilen är det viktigt att gå genom bilen noga för att se att säljaren talar sanning om allt ifrån bilens skick till hur långt den har åkt. Läs mer.