Vi har numera det lätt att kunna planera och strukturera vårt liv och vår tid med olika tekniska hjälpmedel och applikationer. Du kan till och med planera din begravning och skriva ner ditt testamente på nätet nuförtiden – inget lämnas alltså därhän med moderna verktyg som Internet. 

http://www.dreamstime.com/-image22519091I Sveriges Radio rapporteras det om att Internet har blivit ett hjälpmedel och ett verktyg också när det handlar om döden och processer som kommer efter det sista andetaget. Begravningsbranschen har insett att de faktiskt kan ta steget ut på webben och många byråer erbjuder nu begravningsplanering på nätet. Kanske är det enklare och snabbare att dels planera för en avliden närståendes begravning via Internet men också skönare när man själv vill strukturera upp inför sin egen- för vem vet när det plötsligt kan ta slut? Det är livets oförutsägbarhet och något som vi måste vara beredda på om än inte alltför redo.

Med böcker och fjädrar i kistan

En av de som har planerat sin egen begravning är Joanna Lumley – skådespelaren mest känd från ’Absolutely Fabulous’, skriver The Independent. Joanna som endast är 69 år är i allra högsta grad levande, men hon har insett att enklaste sättet är att bara ha begravningsönskemålen ur vägen inför framtiden. Hon tänker förövrigt fylla kistan med både en och annan bok samt fjädrar – inför den stående resan.

Det hör till livet att en gång dö. I en artikel från Göteborgs-Posten pratar Anna Mannheimer om hur hon hanterar sig mammas bortgång och livet med sorgen. För hur hanterar vi en närståendes bortgång och finns det sätt som underlättar hanteringen av begravningsgöromålen? För råd och stöd i sorgearbetet är en bra begravningsbyrå en bra start, och även alldeles nödvändig. Oscar Fredrik och Wahls Begravningsbyrå i Göteborgsområdet har både webbaserad tillgång till Vita Arkivet där du både kan vägledas inför beställning av begravning av närstående samt planera dig egen, eller komma i kontakt för att boka ett möte. Allt för att underlätta för dig och dina närstående inför framtiden.

För att se bild av den oerhört vackra begravningen av pastor Clementa Pinckey, en av offren från dödsskjutningen i South Carolinakan du titta vidare här. I klippet sjunger President Obama ett stycke ur Amazing Grace, med både känsla och sorg.