studentfirandeStudenten är en av de roligaste tiderna i livet för unga människor, men för föräldrarna är det dock desto jobbigare. Det är dyrt att ta studenten och detta är något som många företag utnyttjar. Prylarna som man ”måste ha” till studenten ökar och det gäller att kunna sålla och prioritera bland dessa måsten.

Det är en tydlig trend som pågår för att ta studenten, det blir bara dyrare och dyrare. Det är föräldrarna som får ta smällen och står sedan där med en tom plånbok. Många tycker dock att det är värt att lägga mycket pengar på studenten, men alla har inte den möjligheten tyvärr. Det gäller då att prioritera och sålla bland alla de grejer som kostar pengar.

Dra ner på studentmössa

En av de grejerna som allmänt ökat i pris är studentmössan, och detta är något som företagen idag tjänar multum på. I Dagens Nyheter kan man läsa om att ABC-gruppen, en av giganterna inom försäljning av studentprylar, säljer sin billigaste studentmössa för 199 kronor och den dyraste i kashmir för 699 kronor. Men vill man uppdatera skärmen till läder, bestämma vilken blomma man ska ha och dessutom ha gravyr och brodyr på ovansidan kan tillvalen göra att kostnaden blir upp till 1455 kronor. Det är som ett socialt tryck att köpa en dyr studentmössa, skriver Aftonbladet. Det man kan göra är att satsa på antingen den billigaste mössan eller välja ett mellanting. Men att bestämma sig för den dyraste är oftast något som man förstår är helt onödigt i efterhand. Det finns bättre saker att lägga pengarna på. Satsa istället en lagom summa på snygga inbjudningskort till studenten från http://www.calligraphen.se/sv/artiklar/student/kort-4/inbjudningskort-4/index.html.

Vissa söker försörjningsstöd

Det är således tydligt att fler lägger mycket mer pengar på studenten idag än vad man gjorde för 10 år sedan, enligt SR. Det händer till och med att vissa familjer söker om försörjningsstöd för att klara av studenttiderna. Allt fler familjer måste istället se till att prioritera bort vissa saker inför studentfirandet. Några saker man kan göra är att låna eller köpa begagnade kläder, ha en mindre studentmottagning, köpa en billigare studentmössa och göra en egen studentskylt. Då blir det dessutom mer pengar kvar till att kunna gå på vänners studentfester.