Nu när det sakta men säkert börjar lacka mot jul, så gäller det att hålla lite i plånboken. För vi vet ju alla vad julen kan komma att innebära, nämligen en hel del kostnader. Och inte behöver vi bara pengar till julklappar, men också till alla de julbestyr som ska ordnas. Då talar jag om allt i från julbordet till julgranen.

Men sen så ska vi ju inte glömma det kanske bästa, och mesta av allt. Den berömda mellandags rean som uppträder varje år mellan jul och nyår. Fenomenet är ganska lustigt egentligen, då man i flera månader gått och sparat pengarna till att inhandla klappar av olika slag, och sedan så ska man spendera ännu fler slantar bara någon dag senare. Ett alltså ganska motsägelsefullt fenomen om vi nu ska vara ärliga.

Man kan helt enkelt säga att julen är ett enda stort konsumtionspåhitt. Nog för att julen har en betydelse i grund och botten, och visst är det lite mysigt med extra ljus och glögg. Men frågan är om man inte skulle kunna fira jul, utan att spendera så väldigt mycket pengar. För vem firar egentligen jul idag utan att överhuvudtaget köpa några julklappar till sina nära och kära? Inte särskilt många om vi nu ska vara ärliga.

Men oavsett om julen innebär klappar eller inte så brode man väl ändå kunna uppskatta denna härliga tid på året?