Ibland har vi inte alla de pengar vi vill ha eller kanske skulle behöva. Även om det bästa är att endast använda sin egen klöver kan det i vissa fall vara aktuellt att låna pengar. Därför kan det vara bra att veta vad som är bra att tänka på när det är dags att binda sig till ränta och avbetalning och vad som ska undvikas.

Behöver du bara ta ett litet lån finns det olika typer av smålån du kan ta som är betydligt bättre än att ta ett för stort. En tumregel är att inte låna mer än vad du kan betala tillbaka, och därför är det extra viktigt att tänka på det. Låna bara den summa som är nödvändig för att täcka upp det som fattas.

Finns det en chans att spara ihop till det som ska köpas, eller går det kanske att inte köpa det alls? Det kan vara bra att ha i åtanke att impulsköp sällan leder till lycka, och impulsköp med lån med största säkerhet kommer att ångras. Innan lånet tas är det också nödvändigt att göra en kalkyl för om det kommer att gå ihop. Kommer ränta och amorteringar att kunna betalas av, eller blir det för dyrt? Det är viktigt att ta reda på vad som gäller när man ska ta ett lån. Här kan du få lite handfasta tips.

Välja lån

Efter dessa funderingar handlar det om att hitta eller förhandla sig fram till det optimala lånet. Här är det viktigt att jämföra olika banker med varandra för att hitta den lägsta räntan. Det är även viktigt att ha en så hög säkerhet som möjligt för att kunna få ner räntan. Ju mindre lånet är, desto mindre kommer även räntekostnaden att bli så det är viktigt att se till att inte låna mer än vad som behövs.

Sms-lån

Att ta ett smslån kan vara missgynnsamt om du inte först ser till att välja det smålånet som har lägst ränta och avgifter. Det är därför det alltid är viktigt att jämföra lånen innan du bestämmer dig för vilken långivare du ska låna från. Svenskarnas smålån uppgår idag till summor på miljarder har det visat sig.