Att ha en snygg och välskött trädgård drömmer många om. Men långt ifrån alla har tiden eller kunskapen till att införliva sina drömmar. Därför tar en del hjälp av en trädgårdsmästare men det är inte alltid lätt att få tag på en bra.

lov-host-tradgard

Det råder nämligen brist på utbildade trädgårdsmästare och behovet är större än på många år, skriver Sveriges Radio. Bara Svenska kyrkan behöver anlita 600 personer de kommande fem åren som kan hjälpa till att hålla kyrkogårdarna i gott skick. Men även kommuner, parkförvaltningar, butikskedjor och andra företag behöver arbetskraften. På grund av att det råder en sådan brist på kompetens inom området får de flesta som utbildar sig inom trädgård ett jobb innan utbildningen är slut. Det är även så att den som är i behov av hjälp i sin privata trädgård kan ha svårt att hitta någon som kan hjälpa till ett bra pris.

Går på rut-avdraget

Och i och med att det råder lite brist på trädgårdsmästare just nu kan det vara en bra idé att vara ute i god tid när man vill anställa någon som kan fixa i ens trädgård. Ett tips kan vara att inte bara googla runt på företag som är specialiserade på trädgård, utan även se sig runt hos företag som erbjuder flera olika tjänster, som exempelvis Spodra Lux. Något annat som kan vara bra att tänka på när man ska anlita en trädgårdsmästare, är att många sådana typer av tjänster går på rut-avdraget. Här kan man till exempel läsa att regeringen ändrade för ett par månader sedan vilka typer av tjänster som går att göra avdrag för. Och en utav de tjänster som nu ingår i rut-avdraget är trädfällning. Man kan alltså få hjälp av en trädgårdsmästare att såga ner sina träd på tomten och göra rut-avdrag på det. Detta innebär alltså att man kan få tjänsten utförd till ett billigare pris, och det kommer förmodligen göra att ännu fler vill anlita en trädgårdsmästare.

Höstfixa i trädgården tradgard-arbete

Känner man att man faktiskt kan klara sig utan en trädgårdsmästare och behöver ett par bra tips för att höstfixa trädgården, finns det massvis med värdefull information att tillgå på nätet. På hemtrevligt.se kan man läsa 10 tips om hur man gör sin trädgård redo för hösten. Några utav tipsen är dessa:

  • Börja göra inköp för våren redan nu. Många bestämmer sig inte för att de vill ha ett nytt växthus eller ett uterum i trädgården förrän våren redan är på ingång och då kan det vara risk för långa leveranstider som gör att man får vänta ytterligare ett år.
  • Kratta ihop de fallna höstlöven och lägg över växterna i rabatterna. Detta isolerar växterna från kyla innan vinterns snötäcke kommit på plats.
  • Ta in de krukor som inte tål frost och tvätta dem inför våren.
  • Plantera lökar, träd och buskar. Så länge det går att få ner ett spett i marken går det faktiskt att plantera nytt inför våren.