Något som överraskar är att många svenskar är mer kunniga i privatekonomi än vad man kanske till en början kan tro, som det skrivits om i ett tidigare publicerat inlägg. Men vad unga kan om ekonomi är en helt annan sak, något som gör det svårt att komma in på bostadsmarknaden.

 

mobiltelefon-smsaHela två av tre unga svenskar oroar sig för sitt framtida boende visar en ny stor undersökning som gjorts av Sifo på uppdrag av Swedbank. Trots denna påtagliga oro sparar få till detta framtida ”problem”, som det ju kommer att bli när man verkligen behöver eller vill ha en bostad men inte har de pengar som krävs.

I Stockholm krävs det väldigt höga kontantinsatser för att kunna få ta bostadslån och köpa en bostad. Det som krävs är nästan att ens förälder har sparat till en sedan en var väldigt liten, något få barn har. Genomsnittligt krävs det att man har sparat ungefär 1 000 kronor i  månaden i tio år, för att kunna köpa en första boende på ungefär 30 kvadratmeter och där kontantinsatsen ligger på 15 procent. Något som man kan läsa om i bland annat Svenska Dagbladet.

Börja spara så tidigt som möjligt

Tipset för den unga vuxna som känner oro inför framtiden är att börja spara så tidigt som möjligt. Och om möjligt, jobba extra och dra ner på småutgifter för att få mer pengar in i sparkontot. Som förälder är det också bra om man tidigt kan börja spara åt sitt barn, något som givetvis är enklare sagt än gjort om man kanske redan har en väldigt ansträngd ekonomi med flera barn, bolån och kanske ett gammalt studielån.

Det gäller att i tid börja spara till kontantinsatsen för att bli klar i tid till vuxenlivet och dess krav på bostad. Vill man inte bo i en etta på 25 kvadrat utan en tvårummare på 45 kvadrat är det ännu viktigare att verkligen börja spara i tid. Annars kan man få bo hemma längre än man trott.