Det finns flera olika sätt att ta hand om sig på, något som kan delas upp i olika kategorier. Det kan handla om att börja vara snäll mot sig själv och sin kropp. Att börja röra på sig eller att sluta döma sig själv så hårt.

Att ta hand om sig själv och sin hälsa kan vara att byta jobb, att satsa på kärleken i stället för jobb, att börja motionera, ändra sin kost, att gå till en psykolog för att reda ut något eller att helt enkelt testa sig för klamydia, beställ bara ett klamydiatest på nätet.

Att ta hand om sig själv är viktigt

pexels-photo-289701Några som tycker att man ska ta hand om sig själv och framförallt genom att vara snäll mot sig själv, går det att läsa om i en artikel i Svenska Dagbladet. Det är två psykologer som gemensamt skrivit en bok som handlar om att sluta hacka på sig själva och sluta döma ut sig själv för sina misslyckanden. Något som är väldigt vanligt, inte minst bland unga karriärister. Om man känner sig väldigt dålig när man inte levererar på det sätt som man vill kan det vara så att man utsätter sig själv för överdriven självkritik. Den som är hård mot sig själv, alldeles för hård, kan detta bli ett problem. Botemedlet är att utveckla sin självkänsla och därmed få tillgång till det som kallas för det inre biologiska trygghetssystemet.

En stark självkänsla hjälper mycket

pexels-photo-220314När man är snällare mot sig själv är det biologiska trygghetssystemet starkare. Resultatet av detta är att de områden i hjärnan som aktiveras vid hot faktiskt minskar. Dessutom är det så att arbetsminnet och kreativiteten ökar, samtidigt som även förmågan till samarbete blir mycket bättre. Det gör i sig att man kan komma ur depression och känslomässig stress. Men dessvärre är det så att många saknar den inre tryggheten som gör att vi tar hand om oss själva i motgångar. Att acceptera sig själv och känna medkänsla för sig själv är två stora, bra steg på vägen mot att bli klokare och må bättre. I en artikel i Sydsvenskan går det vidare att läsa om hur man ska agera när man misstänker att någon anhörig är alkoholist. Där är det viktigast att uttrycka oro OCH att ta hand om sig själv. Det hänger liksom ihop.

Några andra mindre, men viktiga, knep för att må bättre genom att ta hand om sig är dessa, som det går att läsa om i denna artikel:

  • Drick vatten, din kropp behöver det mer än du tror
  • Återfukta kroppen med grönt te, det är inte bara nyttigt det är lugnande också
  • Läs en bok, försök att läsa lite varje dag. Sex minuters läsning per dag minskar ens stressnivå med hela två tredjedelar
  • Testa för all del mindfulness eller yoga som handlar om andning och leva i nuet
  • Skapa en spellista med naturljud och låt ditt sinne fokusera på de olika ljuden
  • Ta ett bad med härliga badoljor
  • Träna. Spelar ingen roll vad du gör, spring, dansa, spela pingis eller simma. Bara du tycker det är roligt och så länge du faktiskt rör på dig är det bra.