När det är dags att flytta hemifrån eller byta boende är de flesta beroende av att ta ett bolån. Lägenheter och hus kostar ofta flera miljoner kronor och det lönar sig att jämföra villkoren hos olika långivare.

Villkoren hos banker skiljer sig åt och bankerna har olika krav på den som lånar. Vissa ställer krav på höga inkomster medan andra kan acceptera de med oregelbundna inkomster och betalningsanmärkningar. Vilket bolån du ska välja beror därför på vem du är. Hos Comboloan kan du jämföra räntor och andra villkor hos olika långivare. Du hittar också verktyg för att räkna ut hur mycket du har råd att låna till din bostad.

Krav för att få bolån

För att få ett bolån krävs en tillräckligt hög inkomst. Hur hög inkomst som krävs beror på hur dyr bostaden är och hur hög månadsavgiften till föreningen är. De flesta banker kräver också att kunden inte har några betalningsanmärkningar. De banker som godkänner betalningsanmärkningar brukar ha en högre ränta på bolånet.

Ytterligare ett krav för att få ett bolån är att lägenheten eller huset står som säkerhet för lånet. Det innebär att om låntagaren inte kan betala de löpande räntorna och amorteringarna har banken rätt att sälja bostaden för att de ska kunna få tillbaka lånesumman.

Kontantinsats och bolånetak

Ett bolån får ges upp till högst 85 % av bostadens marknadsvärde. Övriga 15 % måste du lägga in som kontantinsats. Vissa väljer att ta ett blancolån till hög ränta för att få ihop till kontantinsatsen. Om du väljer den lösningen är det viktigt att snabbt amortera bort blancolånet för att få ner månadskostnaden för räntor. Det kan annars bli riktigt dyrt om räntorna börjar stiga från dagens låga nivåer.

Innan du börjar buda på ditt drömboende ska du också se till att du har fått ett lånelöfte från banken. Tänk på att ett lånelöfte för det mesta har en begränsad giltighetstid. Om det drar ut på tiden med ditt köp riskerar du att stå utan lånelöfte när det väl är dags. Se därför till att ha löpande kontakt med banken och få ett uppdaterat lånelöfte.