Allt fler tjänar mer än en miljon, rapporterar Göteborgs Posten i en artikel här – och det är ju en glädjande nyhet  för de människorna. Tydligen är det så att vi i Sverige har nu över 50 000 personer som har en årsinkomst över en miljon, och det kan låta som många men om vi ser till hur många (drygt 9950000) som inte har den höga årsinkomsten, blir det tydligare. Det är dock bra att vara medveten om att höginkomsttagare är bra för sverige, eftersom det innebär att fler pengar kommer in till staten i form av skatt, någonting som gynnar alla. Speciellt bra är dessa nyheter nu när det varit en stor obalans i den svenska (och ännu mer i övriga Europa) ekonomin. Ingen har säkert heller missat att det nu, för första gången i Sverige är minusränta, någonting som också visar att allt inte riktigt är som det ska. Ifall du känner en osäkerhet vad som händer efter räntebeskedet rekommenderas denna artikel från Svenska Dagbladets Näringsliv.

Vi övriga lånar pengar

Nåväl. De övriga, de som inte har en årsinkomst över en miljon kronor, kan ha de rätt bra ändå. Eftersom vi lever i ett land där det är möjligt att låna pengar, kan de flesta låna till bostad, bil eller båt om så önskas. Till och med dem som tidigare haft ekonomiska problem. De kan exempelvis vända sig till en långivare som ser till nuvarande ekonomi snarare än historik. Då är det viktigt att man kan visa på möjligheter att betala tillbaka lånet men man behöver inte ha en säkerhet. Detta brukar kallas blancolån, och då brukar det handla om mindre lån snarare än större (läs mer här). Med det sagt är det kanske inte rätt typ av lån för dig som ska köpa en dyr bostad, men om du har sparat en större summa och behöver komplettera kan ett blancolån vara att föredra. Ansök om blancolån genom att kontakta din bank.

Företag kontrollerar inte sina låntagare ordentligbank.låna.pengar

Att behöva låna pengar är ingenting ovanligt, det är snarare vanligt. Men när du tar ett lån är det viktigt att du har återbetalningen i åtanke, och även kontrollerar att det är en seriös bank eller låneföretag. Egentligen ska det inte vara möjligt för en privatperson att låna pengar om långivaren inte kontrollerat ens möjlighet att betala tillbaka, men enligt Sveriges Radio är det lätt att få snabba lån, även ifall ekonomin inte är stabil. Detta för att Finansinspektionen har godkänt snabb-låneföretagen. I inslaget från Sveriges Radio kan man läsa om snabb-låneföretag som lånat ut pengar till en tjej, Linnea, trots att hon inte har en regelbunden och stabil ekonomi. Det hon gjorde för att låna var att helt enkelt ljuga om sin inkomst. Det visar att företaget i fråga bryter mot reglerna som finns i konsumtionskreditlagen vad gäller kreditprövning. Det är med andra viktigt att du som vill låna verkligen kontrollerar banken och snarare väljer en stabil långivare istället för ett okänt snabb-låneföretag.